Limburg, boordevol ‘Energieke’ initiatieven!

24 juni 2013

Limburg, boordevol ‘Energieke’ initiatieven!

Vrijdag 21 juni is het Servicepunt Hier Opgewekt Limburg van de Stichting Milieufederatie Limburg met een bus vol genodigden en initiatiefnemers van diverse duurzame plannen op energiegebied door Limburg gereden, de bustour ‘Energiek Limburg’.

De eerste stop was bij het Windpark in Neer. De deelnemers kregen uitleg over de vier geplaatste windturbines. De coöperatie Zuidenwind wil hier een vijfde molen realiseren. Aan de hand van de ervaringen met de al bestaande turbines kregen de toehoorders inzicht in de kansen en mogelijkheden voor een windcoöperatie.

Van daaruit ging de bus naar Helden waar de nieuwe energiecoöperatie GLOEI werd opgestart met een energiemarkt en waar we een warm welkom kregen. Er waren tal van lokale initiatieven, waaronder een presentatie van scholieren die een ontwerp voor een energiezuinige voorbeeldwoning hadden gemaakt. De deelnemers hadden volop gelegenheid om de energiemarkt te bezoeken en te netwerken met de aanwezige participanten. Als laatste ging de bustour naar Beesel, waar in het gemeentehuis een presentatie werd gegeven door enthousiaste medewerkers van het â’Groene Vogel’ project. Dit inspirerende project heeft de eerste prijs gewonnen voor de beste lokale besparingsideeën ‘de knop om’ van Agentschap NL. Het project stimuleert de energiebesparing in een wijk met behulp van de bewoners en de lokale organisaties.

Na een dag vol netwerkmogelijkheden, met boeiende pitches in de bus van allerlei duurzame energie-initiatieven, is de conclusie dat Limburg boordevol interessante mogelijkheden zit, die de aandacht meer dan waard zijn.

Voor meer informatie over de projecten en de pitches:
www.zuidenwind.org, www.gloeipeelenmaas.nl, www.degroenevogel.nl, www.leudalenergie.nl, www.weertenergie.nl, www.ecsittardgeleen.nl, www.batsittard.nl, www.ecowind.nl

Dinsdag 25 juni publiceerde journalist Peter Verhees van Dagblad De Limburger een artikel over de bustour in de krant. Download het onderstaande artikel.

Krantenartikel Bustour Energiek Limburg

Limburg, boordevol 'Energieke' initiatieven!