Milieu-stemgedrag Europarlementariërs

7 april 2004

Milieu-stemgedrag Europarlementariërs

Meest milieuonvriendelijke partij en hekkensluiter is de Europese Volkspartij

Amsterdam, 7 april 2004 —Europese milieuorganisaties openen vandaag een website over het stemgedrag van europarlementariërs. Op www.eu-votewatch.org kan de kiezer zien hoe de leden van het huidige Europarlement de afgelopen vijf jaar hebben gestemd bij belangrijke milieu-onderwerpen. Opvallende conclusie is dat bij de Nederlandse parlementsleden, die van het CDA het laagste scoren en hun collega’s van GroenLinks en de PvdA het hoogste.

De milieuorganisaties hebben de site opgezet met het oog op de verkiezingen voor het Europese Parlement op 10 juni aanstaande.

De Nederlandse kopgroep bestaat uit de leden De Roo, Buitenweg en Bouwman van GroenLinks, en Corbey, Van Hulten en Wiersma van de PvdA. Ook Meijer (SP) staat bij de koplopers. De Europarlementariërs van de VVD doen het beter dan hun CDA-collega’s.

De parlementsleden uit Denemarken en Zweden hebben het beste milieu-stemgedrag, die uit Italië en Groot-Brittannië het slechtste. De Nederlanders staan van de vijftien landen op de vierde plaats.
De milieuorganisaties hebben voor dit overzicht tien cruciale stemmingen geselecteerd op uiteenlopende milieuonderwerpen: pesticiden, luchtvervuiling, water, kernenergie, verkeer, recycling, gevaarlijke stoffen, energie, genetische manipulatie en milieu-aansprakelijkheid. De stemmingen hadden plaats naar aanleiding van rapporten, amendementen en resoluties die in het Europees Parlement aan de orde kwamen.
De meest milieuonvriendelijke partij en hekkensluiter in het overzicht is de Europese Volkspartij. Deze alliantie van partijen herbergt onder meer Forza Italia van Berlusconi, de Partido Popular van premier Aznar

uit Spanje, de Engelse conservatieven en het Nederlandse CDA. In het overzicht van Nederlandse Europarlementariërs die het vaakst slecht voor het milieu stemden, zijn de eerste zes plaatsen voor CDA-ers:

Oostlander, Oomen, Maat, Doorn, Van Velzen en Martens.

Het Europees parlement wordt steeds belangrijker in de Europese Unie.
Als de Europese grondwet dit jaar wordt aangenomen, dan zullen de bevoegdheden van het parlement worden uitgebreid met een reeks thema’s die voor het milieu cruciaal zijn, zoals landbouw, verkeer en energie.
De website www.eu-votewatch.org is opgezet door Friends of the Earth Europe (Europese koepelorganisatie van onder meer Milieudefensie) en ondersteund door het European Environmental Bureau (koepel van onder andere Stichting Natuur en Milieu), Greenpeace, Transport & environment en Climate Action Network. De organisaties willen de website een permanente waakhond maken van het stemgedrag van de Europarlementariërs.

Bezoekers van de site kunnen voorstellen doen om het stemgedrag te vergelijken en op de site op te nemen. Europarlementariërs kunnen op de website hun eigen commentaar achterlaten.

Voor meer informatie
Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333
Stichting Natuur en Milieu, Marijke Brunt, 030 2331328, 030 2316169 (privé)

Meer informatie: www.eu-votewatch.org

Tags: