Milieudefensie Magazine-verkiezing

17 november 2004

Milieudefensie Magazine-verkiezing

Jac. P. Thijsse Grootste Groene Nederlander

Amsterdam, 17 november 2004 — De Grootste Groene Nederlander aller tijden is Jac. P. Thijsse (1865 -1945). Nederlands eerste milieuactivist, die grote bekendheid kreeg als auteur van de beroemde Verkade natuuralbums is overtuigend winnaar van de verkiezingen voor de Grootste Groene Nederlander, georganiseerd door Milieudefensie Magazine dat uitslag deze week publiceert in haar nieuwste nummer.

Met een kwart van de stemmen was de verkiezing van Jac. P. Thijsse geen sprake van een nek-aan-nek-race, zoals bij de verkiezingen voor de Grootste Nederlander aller tijden, georganiseerd door de KRO. Op de hele KRO-longlist met tweehonderd kandidaten kwamen zelfs amper groene geesten voor, de top tien telde er niet één. Het gebrek aan groene gezichten bij de KRO-verkiezingen was voor Milieudefensie Magazine aanleiding verkiezingen uit te schrijven voor de Grootste Groene Nederlander. Gedurende enkele weken konden mensen hun stem uitbrengen op de website van Milieudefensie.

Jac. P. Thijsse is zonder twijfel de grootste groene Nederlander,’verklaart één van de Thijsse-stemmers. “Zijn inzet voor de Nederlandse natuur was groots en tot op de dag van vandaag merkbaar. Met zijn enthousiasme gaf hij natuur- en milieu-educatie handen en voeten. Hij bracht de natuur dicht bij kinderen en het grote publiek.” Niet alleen ouderen, ook jongeren gaven hun stem aan Thijsse. Vergeleken bij het KRO-voorbeeld was het totaal aantal stemmers wel bescheiden: ruim honderd.

Op een gedeelde tweede plaats staan Lucas Reijnders en Diederik Samsom.
Lucas Reijnders is hoogleraar milieukunde en sinds jaren medewerker van Stichting Natuur en Milieu: ’t gezicht en dé deskundige van de milieubeweging. Gedreven en goed geïnformeerd,’n, analyses die we lang gemist hebben en dat binnen een partij die al heel ver was afgegleden van alles dat je groen zou kunnen noemen. Hij brengt nieuw elan,” zegt een stemmer. Ivo de Wijs krijgt een derde plaats, vanwege zijn jarenlange presentatie van het radioprogramma Vroege Vogels.

Jacobus Pieter Thijsse was eind negentiende, begin twintigste eeuw een van de drijvende krachten achter de nieuwe natuurbeweging. Hij stond er om bekend dat hij met zijn leerlingen van lagere school en later kweekschool lange wandelingen door de natuur maakte. Toen de gemeente Amsterdam in 1904 het Naardermeer wilde volstorten met huisvuil, wist hij dat samen met zijn vriend en natuurliefhebber Eli Heimans te voorkomen. Het was voor hen aanleiding de Vereniging Natuurmonumenten, die volgend jaar honderd jaar bestaat, op te richten. Grote beroemdheid kreeg Thijsse vanwege de natuuralbums die hij maakte voor koekfabriek Verkade. “In mijn jeugd waren er maar twee schrijvers”, schreef Jan Wolkers vorig jaar. “God die de bijbel, en Jac. P. Thijse die de albums van Verkade had geschreven.”

Tags: