Milieufederatie: geen bezwaar tegen uitbreiding haven Holtum-Noord

22 november 2010

Milieufederatie: geen bezwaar tegen uitbreiding haven Holtum-Noord

In de berichtgeving van L1 (radio en televisie) is vorige week foutief gemeld dat de Milieufederatie Limburg tegenstander is van de uitbreiding van de haven in Holtum Noord. Toename van transport via water vindt de Milieufederatie zelfs positief. De Milieufederatie plaatst alleen opmerkingen bij de aan- of afvoer van de extra containers.

Door de aanleg van de nieuwe haven in Holtum Noord – die een kade van 150 meter en een opslagcapaciteit voor containers van 4 hectare beslaat – kan Barge Terminal Born groeien naar een overslag van 300.000 teu (kleine zeecontainers). Per jaar worden zo’n 10.000 zeecontainers geëxporteerd en geïmporteerd, dus dat betekent meer transport over het water. ,,En dat is juist positief”, aldus beleidsmedewerker Toine Wuts van de Mileufederatie.

Dat de Milieufederatie geen problemen heeft met de toename van de transporten per boot blijkt uit het interview dat Wuts op 15 november gaf aan L1 radio. L1 Teletekst plaatste dezelfde dag evenwel het volgende tegenstrijdige bericht:

Milieufederatie verwacht problemen uitbreiding containerhaven Born

De Milieufederatie Limburg ziet niks in de uitbreiding van de containerhaven in Born. De gemeente Sittard-Geleen en de directie van de Barge Terminal willen dat de capaciteit van de de haven in 2012 verdubbeld is. Maar volgens de Milieufederatie ontstaan er dan grote problemen met het afvoeren van goederen uit de haven, met name per spoor.

Het enige punt van bezorgdheid voor de Milieufederatie is dat thans nog niet helemaal duidelijk is hoe de af- en aanvoer van de extra containers zal plaatsvinden. Is dit per weg of per spoor? Waarbij het spoor voor de Milieufederatie natuurlijk de voorkeur geniet. Of de bestaande railterminal de extra capaciteit aankan en wat de consequenties zijn van de extra capaciteit op de leefomgeving van de inwoners van Born en Limbricht of de natuur in de groene taille van Limburg is nu namelijk nog niet duidelijk.

Milieufederatie: geen bezwaar tegen uitbreiding haven Holtum-Noord