Milieufederatie Limburg promoot elektrisch autorijden

18 maart 2013

Milieufederatie Limburg promoot elektrisch autorijden

De Milieufederatie Limburg gaat drie maanden lang het elektrisch autorijden promoten. Hiervoor maakt de Milieufederatie gebruik van de Nissan Leaf die ter beschikking is gesteld door de officiële Nissan-dealer Auto Niroc in Roermond.

Nu er op veel meer plekken in Nederland – en zeker ook in Limburg – publieke oplaadpunten zijn, wordt een elektrische auto steeds aantrekkelijker. Stel je eens voor…, nadat je de auto hebt aangeschaft hoef je nooit meer naar het benzinestation om te tanken. Je hangt je auto simpelweg aan een oplaadpaal en je kunt weer de weg op. Elektrisch rijden is dus goedkoop en goed voor het milieu. Want de volledig elektrische Nissan Leaf (niet te verwarren met een hybride auto) heeft helemaal geen CO2-uitstoot. En bovendien: 100% elektrisch = 0% bijtellling.

De Nissan Leaf is de eerste volledig elektrische auto die rijdt als een volwaardige auto. Daarom is die terecht ‘Auto van het Jaar 2011’ geworden. In juni 2013 komt er een opgefriste versie, met een iets grotere actieradius (199 kilometer). Hiermee kun je dus een behoorlijk aantal kilometers maken alvorens je de auto weer moet opladen.

De Leaf is een elektrische auto van de Japanse autofabrikant Nissan. LEAF staat voor Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family Car. De huidige vijfdeurs hatchback heeft een actieradius van circa 160 kilometer. De auto is voorzien van een Lithium-ion-accu die kan worden opgeladen via twee, in de voorkant van de auto geplaatste stekkers. Één daarvan is bedoeld voor het gewone stopcontact, hiermee wordt de accu in acht uur opgeladen. De andere is bedoeld voor het snelladen. Hiermee kan de accu in dertig minuten worden geladen tot 80 procent.

De Nissan Leaf is standaard uitgerust met vele technische hulpmiddelen en accessoires. Tot de functies behoren onder meer een navigatiesysteem met informatie over oplaadpunten en een achteruitrijcamera met projectie van het te rijden pad op basis van de stuurstand. Ook is het mogelijk de start- en stoptijden van het laden te programmeren, zodat laden bijvoorbeeld uitsluitend met nachtstroomtarief plaatsvindt.

Via het meegeleverde Nissan Carwings communicatiesysteem is het voor eigenaren mogelijk via een iPhone of Android-toestel actuele informatie over de auto te zien, het laden te starten of te stoppen en de airco of de verwarming te starten bijvoorbeeld een half uur voor vertrek. De Nissan Leaf is hiervoor uitgerust met een achter het dashboardkastje verstopte communicatiemodule die is voorzien van een SIM-kaart. Carwings kan ook waarschuwingen sturen als het nodig is op te laden of als men bijvoorbeeld vergeten is de laadkabel aan te sluiten.

Tot en met mei 2013 zullen de medewerkers van de Milieufederatie Limburg zich zoveel mogelijk verplaatsen met de Nissan Leaf. Er worden ook een paar dagen ingepland voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in elektrisch autorijden. Zij kunnen dan gratis een kort proefritje maken. Data worden aangekondigd via deze website, Twitter en Facebook.

Milieufederatie Limburg promoot elektrisch autorijden