Nacht van de Nacht 2016

1 november 2016

Nacht van de Nacht 2016

De Nacht van de Nacht is in Limburg geweldig verlopen. Er zijn zo’n 2000 mensen op pad geweest in het donker. Er was keuze uit 30 activiteiten. De weersomstandigheden waren perfect, het was helder, bijna geen wind en dus een prachtige sterrenhemel te zien. Er zijn veel bijzondere dieren gehoord (Oehoe, bosuil) en gezien (nachtvlinders, glimworpjes). Met de batdetector zijn verschillende soorten vleermuizen gespot, waaronder de dwergvleermuis. Wat verder opviel is dat in het donker de andere zintuigen veel sterker worden: smaak (je proeft veel beter in het donker), tast (je let meer op hoe je je voeten neerzet), gehoor (vooral als je even een minuutje stil bent hoor allerlei nachtgeluiden). Andere hoogtepunten van de Limburgse Nacht van de Nacht waren de witte wieven, verhalen bij de vuurkorf, lezingen over de sterrenhemel, mediteren in het donker, nachtfotografie workshop, luisteren naar gedichten in het donker en het raden van nachtdierengeluiden.

Wat bij alle wandelingen opviel was de storende werking van verlichting. Zo zagen de mensen vanaf de St. Pietersberg het fel verlichte ziekenhuis aan de ene kant en de verlichting van de stad Maastricht, de A2 werken en in de verte DSM. In De Groote Peel waren duidelijk de verlichting van de kassencomplexen in Asten te zienIn Limburg deden zes gemeenten mee en het de Provincie Limburg heeft de verlichting van het Gouvernementsgebouw gedoofd. Er hebben zich vier bedrijven aangesloten bij de Nacht van de Nacht.

Landelijk bezochten 45.000 bezoekers Nacht van de Nacht. Dat zijn er 5.000 meer dan vorig jaar. Door het hele land werden er 468 activiteiten georganiseerd en doofden 165 gemeenten en bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Met 45.000 bezoekers is deze 12e Nacht van de Nacht de drukst bezochte editie ooit. De meeste mensen gingen in Middelburg op pad. Met maar liefst 15.000 bezoekers werd Middelburg het middelpunt van de Nacht van de Nacht. Daar gaat traditiegetrouw zelfs altijd alle verlichting in het stadscentrum uit.

nacht van de nacht 2016