Nacht van de Nacht dit jaar op 30 oktober

29 maart 2010

Nacht van de Nacht dit jaar op 30 oktober

Komend weekend ging de zomertijd in. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties grijpen de zomertijd aan om alvast vooruit te kijken naar de nacht van 30 oktober wanneer de klok weer teruggezet wordt. In die extra lange nacht vindt voor de zesde maal de Nacht van de Nacht plaats, met nachtactiviteiten in alle provincies. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis.

Het donker prikkelt andere zintuigen van mensen dan dat we gewend zijn. Zo kan in sommige restaurants in het donker worden gegeten, waarbij prikkelende geuren en smaken een hele nieuwe dimensie geven aan het diner. Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland ‘duistere activiteiten’ georganiseerd zoals met de nachtwachter het bos in, workshops nachtfotografie, duistere theatervoorstellingen, avondexcursies per boot, op pad met de schemerschim en nachtfrisbee op het strand.

Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.

In de Nacht van de Nacht 2009 trokken bijna twintigduizend mensen er in het donker op uit om deel te nemen aan een recordaantal van driehonderd ‘duistere’ evenementen, verspreid over alle provincies. Lichtmetingen wezen uit dat op Schiermonnikoog de donkerste plek van Nederland te vinden is.

De Nacht van de Nacht is een ‘gevestigd’ evenement geworden en heeft lichtvervuiling op de agenda van gemeenten, bedrijven en beleidsmakers gezet. Het gaat om het terugdringen van onnodige verlichting van kassen, openbare verlichting, reclameverlichting en verlichting van kantoren. Zo kan in veel gevallen de verlichting van straatlantaarns worden gedimd of reclameverlichting vanaf middernacht gedoofd.

Nacht van de Nacht dit jaar op 30 oktober