Nationaal Park Maasduinen donkerste plek van Limburg

19 oktober 2009

Nationaal Park Maasduinen donkerste plek van Limburg

Nationaal Park Maasduinen is de donkerste plek van Limburg. Dit blijkt uit onderzoek van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, uitgevoerd door bureau Sotto le Stelle. De donkerste plek van heel Nederland is Schiermonnikoog.

De donkerste plekken van alle provincies zijn in kaart gebracht in het kader van de Nacht van de Nacht, die op zaterdag 24 oktober aanstaande voor de vijfde maal plaatsvindt. Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Limburg tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de schoonheid van de duisternis. Ook in Nationaal Park Maasduinen. Om 19.30 uur ben je hier van harte welkom in Jachthut Op den Hamer (Twistedenerweg 2, Wellerlooi) voor een kopje koffie. Aansluitend is er een nachtwandeling onder leiding van een ervaren gids. Tijdens deze wandeling zal Nationaal Park Maasduinen gehuldigd worden als ‘donkerste plek van Limburg’. Je kunt je aanmelden voor de wandeling bij e.wolters@milieufederatielimburg.nl. Deelname is gratis.

Maasduinen

De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilometer weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken. In Nederland is de nacht daardoor vaak grijs of zelfs geel. De hoeveelheid licht tijdens de nacht bepaalt ook hoeveel sterren je kunt zien. In Maasduinen – het donkerste plekje van Limburg – zijn de meeste sterren te zien. Op een onbewolkte en maanloze nacht kun je hier zo’n 1.600 sterren waarnemen. Ter vergelijking: op Schiermonnikoog (de donkerste plek van Nederland) zijn dat er ongeveer 3.000 en in een stad zijn dat er nog maar een stuk of 50.

Nacht van de Nacht

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Die lichtvervuiling neemt jaarlijks drie tot vijf procent toe en dat terwijl driekwart van de Nederlanders liever een donkerdere nacht wil. Bovendien is een donkerder Nederland beter voor trekvogels, nachtdieren én mensen. Om aandacht te vragen voor het belang van de nacht en de duisternis organiseren De Provinciale Milieufederaties ieder jaar de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 24 oktober aanstaande vindt de vijfde editie plaats. Een overzicht van alle activiteiten vind je op: www.nachtvandenacht.nl

Nationaal Park Maasduinen donkerste plek van Limburg