Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo

11 november 2013

Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo

“We hebben goed kunnen netwerken”, “het was een interessante lezing over de Tranchotkaarten”, “Napoleon en een Franse soldaat waren er ook”, “wat leuk, een filmpje waarin je met de trein door de tijd van Napoleon reist”, “prachtige locatie” en niet te vergeten “boeiende rondleiding door het park”. Dat waren enkele positieve reacties van gasten die deelnamen aan de door de Milieufederatie Limburg georganiseerde achterbandag op zaterdag 9 november 2013 in GaiaZoo.

De jaarlijkse dag voor de achterban, de bij de Milieufederatie Limburg aangesloten groepen, vond dit jaar plaats in GaiaZoo in Kerkrade. Op het programma stond een lezing van directeur Hans Heijnen over de Tranchotkaarten. Deze kaarten van Limburg zijn unieke en zeer gedetailleerde kaarten uit de tijd van Napoleon. De kaarten worden veel gebruikt, ook door de organisaties uit onze achterban. Maar er is iets nieuws aan toegevoegd. De kaarten zijn door de Milieufederatie gegeorefereerd. Dat wil zeggen dat de bestaande kaarten voorzien zijn van coördinaten, zodat de plaats waar je op dat moment bent, kan worden aangegeven met behulp van een gps-signaal.

Hierdoor zijn ze voor veel meer doeleinden te gebruiken. Je kunt als het ware door de tijd reizen. Al lopend, of reizend met de trein, kun je switchen in de tijd, van 1805 naar 2013, en in het landschap. Je kunt ter plekke zien hoe het landschap eruit zag in 1805, wat er allemaal veranderd is en waar bijvoorbeeld onze plaats- en straatnamen vandaan komen.

De uitleg over het ontstaan van de kaarten werd door ‘Napoleon’ in hoogst eigen persoon gegeven. Hij gaf de gasten een les in zijn eigen geschiedenis, waarin hij werd ondersteund door een van zijn soldaten, met soms hilarische scenes. Gedeputeerde Van der Broeck van de provincie Limburg was aanwezig en voegde met een druk op een knop het gps-signaal toe aan de Tranchotkaarten waardoor de locatie van GaiaZoo zichtbaar werd voor de gasten. Daarmee gaf hij de start voor het project: ‘Navigeren in de Napoleontische tijd’.

Na een smakelijke lunch met volop gelegenheid om te netwerken, stonden de gidsen van GaiaZoo klaar om de aanwezigen in groepen rond te leiden door het park. Er was ook gelegenheid om in te schrijven voor een workshop: ‘Navigeren in de Napoleontische tijd’ die de Milieufederatie binnenkort gaat starten. Deze workshop is alleen toegankelijk voor leden van de groepen die bij de Milieufederatie zijn aangesloten.

Al met al was het een geslaagde dag met een afwisselend programma en met tevreden gasten.

Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo

Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo

Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo

Navigeren in de tijd met Napoleon in GaiaZoo