Onderzoek naar donkerste plek in Limburg

14 september 2009

Onderzoek naar donkerste plek in Limburg

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu zijn op zoek naar de donkerste plekken in alle provincies, dus ook in Limburg. Waar deze plek is, wordt op dit moment via nachtelijke lichtmetingen onderzocht. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de vijfde editie van de Nacht van de Nacht, die op zaterdag 24 oktober aanstaande wordt gehouden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door lichtdeskundige Wim Schmidt, voorzitter van het Platform Lichthinder. Op heldere nachten doet hij metingen in diverse natuurgebieden in Limburg. De kanshebbers voor de donkerste plek in Limburg zijn: de Meinweg, de Peel en Maasduinen. Schmidt onderzoekt ook gebieden in de andere provincies. Medio oktober worden de donkerste plekken van Nederland en Limburg bekendgemaakt.

Tijdens de lustrum-editie van Nacht van de Nacht op 24 oktober gaan in Nederland weer duizenden lichten uit en zijn er honderden activiteiten voor publiek in alle provincies. Er zijn onder meer workshops nachtfotografie, speurtochten, theatervoorstellingen, bootexcursies en natuurwandelingen. Ook sterrenwachten en dierenparken verwelkomen bezoekers.

Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld en die verlichting neemt jaarlijks drie tot vijf procent toe.

Meer informatie over de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht vind je hier.

Onderzoek naar donkerste plek in Limburg