Oproep Milieufederatie: Meld lichthinder voor 30 oktober!

26 september 2011

Oproep Milieufederatie: Meld lichthinder voor 30 oktober!

In het kader van de 7de Nacht van de Nacht die op zaterdag 29 oktober gehouden wordt, vindt een lichthinderinventarisatie plaats in Limburg. Ook in andere provincies zijn lichtinventarisaties. Initiators van deze inventarisatie zijn de provinciale Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu.

Op zaterdag 1 oktober om 20.00 uur was de officiële aftrap van de lichthinderinventarisatie bovenop de Wilhelminatoren (Viergrenzenweg 230) in Vaals. De toren met de glazen sky-walk op 34 meter hoogte werd beklommen om te genieten van een ‘duistere’ nacht in Vaals en de wijde omgeving. Wethouder Jean Vroemen van de gemeente Vaals en Jo Pelzer van IVN Vijlen-Vaals waren deze avond ook aanwezig.

Via de lichthinderkaart op de website van de Nacht van de Nacht (www.nachtvandenacht.nl) kan iedereen lichthinder melden, bijvoorbeeld een kantoor waar het licht ’s nachts blijft branden, een lantaarnpaal die precies in de slaapkamer schijnt, felle aanstraalverlichting van gebouwen in het midden van de nacht of reclamemasten die licht uitstralen over een natuurgebied. Er zijn zeven categorieën: openbare verlichting, sportveldverlichting, reclameverlichting, verlichting recreatieterreinen, verlichting uit een gebouw, verlichting van een gebouw en particuliere verlichting.

Na de Nacht van de Nacht maakt de Milieufederatie Limburg bekend wat de drie meest hinderlijke lichtbronnen in Limburg zijn. Zij gaat vervolgens aan de slag met het zoeken naar oplossingen. Één donkere nacht is immers leuk, maar het gaat uiteindelijk om structurele maatregelen tegen lichthinder. Lichthinderpunten kunnen gemeld worden tot 30 oktober aanstaande (de datum is met een weekje verlengd-red.)!

Wat is de Nacht van de Nacht?

Onze nachten worden steeds lichter door de toepassing van vele kunstmatige lichtbronnen zoals lantaarnpalen en verlichting van gebouwen, sportvelden en reclamezuilen. Veel dieren en mensen hebben hier last van. De Nacht van de Nacht – een landelijk evenement van de Natuur en Milieufederaties en Natuur en Milieu – vraagt aandacht voor de schoonheid en het behoud van de donkere nacht. De Nacht van de Nacht vindt elk jaar plaats in het weekend dat de wintertijd ingaat. Limburgse natuur- en milieuorganisaties, gemeenten en andere organisaties verzorgen dan overal in Limburg activiteiten waarbij je de duisternis kunt beleven. Op www.nachtvandenacht.nl staan alle activiteiten vermeld.

In het weekend van 29 en 30 oktober wordt in Vaals tevens een Beleefweekend Stilte en Donkerte georganiseerd. Die datum is niet zomaar gekozen. Op zaterdag 29 oktober is de Nacht van de Nacht en op zondag 30 oktober vindt de landelijke Dag van de Stilte plaats.

Oproep Milieufederatie: Meld lichthinder voor 30 oktober!