Reclamemast Schinnen lelijkste lichte plek van Nederland

21 december 2006

Reclamemast Schinnen lelijkste lichte plek van Nederland

Boze nachtdieren onthullen monument.

De reclamemast in Schinnen is uitgeroepen tot Nederlands Lelijkst verlichte plek. Volgens Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is deze mast een stuitend voorbeeld van nachtelijke horizonvervuiling. Boze nachtdieren onthullen vanmiddag om 16.15 uur een monument en reiken een oorkonde uit aan wethouder Smeets van de Schinnen.

De milieuorganisaties doen een dringend beroep op gemeenten en reclamebedrijven om uiterst terughoudend te zijn met het plaatsen van masten, deze weg te halen op kwetsbare en storende plekken zoals in Schinnen en om ze in ieder geval na 23.00 uur niet meer te verlichten zodat er voor mens en dier weer nachtrust is.

De jury van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties nomineerde vorige week de tien lelijkste verlichte plekken (uit bijna 200 inzendingen). Uiteindelijk kwam ze tot de volgende top-3:

1. Reclamemast in Schinnen langs de A76

Midden in het Limburgse heuvellandschap wordt een bijna idyllisch plaatje ruw verstoord door een metershoge reclamemast die de hele avond en nacht in het volle licht staat. De nabijgelegen hoeve en kerk vallen in het niet bij dit reclamemonster. Dit toonbeeld van nachtelijke horizonvervuiling won vorige week ook de prijs voor lelijkst verlichte plek van Limburg en wordt nu uitgeroepen tot Nederlands lelijkst verlichte plek, met name vanwege het scherpe contrast met de landelijke en relatief donkere omgeving en de overlast voor de dorpsbewoners. De reclamemast in Schinnen is halverwege 2005 geplaatst. Beheerder is Interbest.

2. Kantoor van Essent in Den Bosch

Terwijl het energiebedrijf de klanten uitlegt hoe zuinig met energie om te gaan, laat Essent zelf in het nieuwe kantoor in aanbouw de hele nacht op alle verdiepingen het licht aan. Ook op andere locaties van Essent zoals de uitbundig verlichte Amercentrale laat dit bedrijf zien dat energiebesparing kennelijk iets is van anderen en niet van zichzelf. Kan Essent het lichtknopje niet vinden?

3. Gebouw De Schijf, de Kersentuin Utrecht

Deze seniorenflat van woningcorporatie Portaal staat nota bene naast een ecologische nieuwbouwwijk. Een ‘kas voor mensen’met veel glas en licht veroorzaakt dezelfde problemen als de kassen van tuinders. Afscherming of op zijn minst een lager wattage is hier geboden. Inmiddels heeft woningcorporatie Portaal aangegeven dat zij maatregelen gaat nemen om de over-last te beperken.

Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties protesteren met de keuze van de lelijkst verlichte plek van Nederland tegen lichtvervuiling en energieverspilling. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie procent lichter. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen.

Reclamemast Schinnen lelijkste lichte plek van Nederland

Tags: