Recordbedrag van 284 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij

13 februari 2012

Recordbedrag van 284 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij keert dit jaar een recordbedrag van 284 miljoen euro uit aan 85 goededoelenorganisaties. Dit maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland op vrijdag 10 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Dankzij de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij kunnen goede doelen hun belangrijke werk voortzetten en nieuwe projecten starten. De helft van ieder lot van de Postcode Loterij gaat rechtstreeks naar goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuurbescherming, milieu en sociale cohesie in Nederland.

Nieuwe en bestaande begunstigden

De groei van de opbrengsten van de Postcode Loterij in 2011 maakt het mogelijk om meer goede doelen te steunen en nieuwe projecten van start te laten gaan. Naast de 81 bestaande, meerjarige begunstigden van de Postcode Loterij kunnen vier nieuwe goededoelenorganisaties een meerjarige financiële bijdrage tegemoet zien: CARE Nederland, IKV Pax Christi, Marine Stewardship Council en The Hunger Project. Daarnaast kunnen negen organisaties rekenen op een eenmalige financiering, waaronder WOMEN Inc. en Stichting De Noordzee.

Verder ontvangen negentien bestaande begunstigden een extra bijdrage voor een bijzonder project. Zo ontvangt Rutgers WPF 1.975.024 euro voor het project ‘Lovebuzz!’, waarmee de organisatie seksualiteit bespreekbaar wil maken op 300 VMBO-scholen in Nederland. IVN natuur- en milieueducatie en het Oranje Fonds ontvangen 2.259.000 euro voor ‘Groen Dichtbij’, een project dat mensen in de straat en buurt dichter bij elkaar brengt door de leefomgeving in de buurt samen groener te maken.

Twee Droomprojecten gehonoreerd

Het Droomfonds van de Postcode Loterij geeft goededoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren. Natuurmonumenten en Oxfam Novib kregen tijdens het Goed Geld Gala het goede nieuws te horen dat het Droomfonds hun ingediende droomprojecten werkelijkheid maakt.

  • Natuurmonumenten: De Marker Wadden.

Met de bijdrage van 15 miljoen euro uit het Droomfonds start Natuurmonumenten met het herstel van het Markermeer, een van Europa’s grootste zoetwatermeren. Slib wordt weggehaald en men ontwikkelt een ondiep gebied met eilanden en ‘wetlands’ aan de noordrand van het meer. Zo ontstaat natuurgebied ‘de Marker Wadden’. Natuurmonumenten gaat het slib van het Markermeer gebruiken als bouwsteen voor de aanleg van het natuurgebied, een aanpak die op deze schaal nog niet eerder is toegepast in de wereld. Het project levert, naast een groot natuurgebied en recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid en kennis van innovatieve waterbouw op.

  • Oxfam Novib: Internet Now! Betaalbaar internet op zonne-energie voor 100 Oegandese dorpen

Oxfam Novib zet met de bijdrage van ruim 7.047.817 euro uit het Droomfonds een telecombedrijf op in Noord-Oeganda. Dit bedrijf voorziet op een innovatieve en energiezuinige manier honderd dorpen in de meest afgelegen gebieden van betaalbaar internet. De toegang tot het internet biedt kennis en werkgelegenheid. Bovendien heeft dit model de potentie om ook in andere gebieden te worden uitgerold.

De verdeling van de gelden onder goededoelenorganisaties en een beschrijving van de toewijzingen is te lezen in het document ‘Toewijzingen Nationale Postcode Loterij 2011’.

Recordbedrag van 284 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij