Sta de bij bij!

16 september 2013

Sta de bij bij!

Ruim 15.000 handtekeningen aan Intratuin om bijendodend gif uit de schappen te halen

Lokale afdelingen van Milieudefensie verzamelden 15.127 handtekeningen voor hun oproep aan Intratuin om producten die bijdragen aan de bijensterfte uit de schappen te halen. Donderdag 12 september werden de handtekeningen aangeboden bij het hoofdkantoor van de winkelketen in Woerden. Het gaat om producten waar een nieuwe generatie gif in zit, waaronder de zenuwgifsoort neonicotinoĂ¯den.

Wetenschappers zien in dit gif een belangrijke oorzaak achter de bijensterfte. Verkleed als bijen kwamen vrijwilligers van Milieudefensie met een bijenkorf naar de Intratuin. Na het overhandigen van de handtekeningen werd met de directie van Intratuin onderhandeld. De Intratuin is vooralsnog niet bereid om de producten uit de schappen te halen, maar wil binnen de brancheorganisatie de zorgen aankaarten.

Milieudefensie is teleurgesteld dat Intratuin niet meer wil doen en blijft in gesprek met het tuincentrum aandringen op het uit de handel halen van deze producten. De lokale afdelingen beraden zich nog op vervolgstappen.

De bijensterfte is een groot probleem. Bijen zijn ontzettend nuttige insecten. Doordat ze planten bestuiven spelen ze een belangrijke rol in onze natuur en in onze voedselproductie. We kunnen niet zonder de bij. Honderd plantensoorten leveren nagenoeg al het voedsel in de wereld en zeventig daarvan zijn afhankelijk van bijen, aldus milieubureau van de verenigde naties (UNEP).

Kijk hier voor meer informatie over de campagne:
www.milieudefensie.nl

Sta de bij bij!
foto: Michiel Wijnbergh