Succesvolle Nacht van de Nacht 2013 met duistere activiteiten

28 oktober 2013

Succesvolle Nacht van de Nacht 2013 met duistere activiteiten

Zaterdagnacht van 26 op 27 oktober vond de negende editie van de Nacht van de Nacht plaats, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties in alle provincies door het hele land. In Limburg noteerde de Milieufederatie Limburg ruim 30 organisaties die activiteiten hadden georganiseerd met naar schatting 1100 deelnemers.

En diverse Limburgse gemeenten, de provincie Limburg en bedrijven vroegen door middel van het doven of dimmen van verlichting bij gebouwen of monumenten op hun manier aandacht voor de lichtvervuiling. De gemeente Weert doofde bijvoorbeeld de aanstraalverlichting van de Sint Martinuskerk en de gemeente Kerkrade doofde de verlichting bij hun gemeentehuis.

De Milieufederatie Limburg is blij met zoveel aandacht voor de duisternis en het terugdringen van lichtvervuiling. Op die manier vergroten we de bewustwording en dat is goed voor de mens en de natuur. In de, voor oktober relatief warme nacht, van 26 op 27 oktober konden alle deelnemers genieten van de vele activiteiten. Zo vertrok in Spaubeek een groep van ruim 50 deelnemers voor een tocht door het donkere bos georganiseerd door het IVN Spau-Beek. Alle zaklampen werden afgedekt met een stukje stof, zodat het zo donker mogelijk zou blijven tijdens de tocht. De zintuigen van de deelnemers werden meteen op de proef gesteld. In het eerste stuk bos kon je merken dat iedereen, vooral de kinderen, stiller werd. Het lopen in het donker vergde alle concentratie. Een spannende ervaring. En er waren meer plekken waar de deelnemers zich lieten inspireren door de donkere nacht.

Het IVN Maastricht, samen met het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME), genoot met alle deelnemers in de Natuurtuinen Jekerdal van een presentatie van de sterrenhemel door de weer- en sterrenkundevereniging Galileo. Aan de hand van de sterrenbeelden werd een Chinese sage verteld en de verhalen over Pegasus, het vliegende paard, en Andromeda en Cassiopeia. Daarna werd er gewandeld naar de Sint Pietersberg om te kijken naar de lichtvervuiling richting Maastricht. Doordat het helder weer was konden de deelnemers Cassiopeia, de grote Beer en de Poolster goed herkennen.

In Brunssum , bij ‘ruis en gespuis’ op de hei, vertrokken 100 deelnemers in groepjes. De vrijwilligers van het IVN Brunssum en Onderbanken kregen bij terugkomst te horen dat alle lopers wel ergens van het ‘gespuis’ in het bos geschrokken waren. Een ware spooktocht voor de deelnemers met als beloning soep en pannenkoeken. Bij de ‘Smaak van de Nacht’ in Sevenum konden de deelnemers het mooie weer ook waarderen. Er waren proeverijen uit de natuur met pompoensoep na afloop. En in Ulestraten werden de ruime 25 deelnemers aan de wandeling boven op de Wijngaardsberg ook begroet door leden van de weer- en sterrenkundevereniging Galileo. Gelukkig was het helder weer en konden zij uitleg geven over de sterrenbeelden. Er stonden 5 telescopen opgesteld, iedereen kon een onvergetelijke blik op het heelal werpen. In Natuur Park De Groote Peel maakten de deelnemers onder begeleiding van de Peelgidsen een wandeling in de donkere Peel. Om zelf te ervaren hoe donker het wel niet was, werden er opdrachtjes gedaan met blinddoeken. Het was een prachtige avond!

De Milieufederatie Limburg kan ook dit jaar, samen met alle organisatoren en vrijwilligers, terugkijken op een succesvolle negende editie van de Nacht van de Nacht.

Meegedaan met een van de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht?

Vul de evaluatie in op www.nachtvandenacht.nl. Laat weten wat jij van de Nacht van de Nacht activiteiten vond en maak kans op een waardebon van Bever Zwerfsport t.w.v. 500 euro.

Succesvolle Nacht van de Nacht 2013 met duistere activiteiten