Supermarkten krijgen gele kaart van klanten

15 september 2004

Supermarkten krijgen gele kaart van klanten

Milieufederatie steunt actie Milieudefensie voor gifvrije groenten en fruit

De Milieudefensie heeft zaterdag 11 september actie gevoerd in supermarkten in verschillende plaatsen in het land. Vrijwilligers vroegen aan klanten van Albert Heijn, Super de Boer en C1000 om hun supermarkt een gele kaart te geven. Dit leverde gemiddeld 200-600 gele kaarten op per supermarkt. De Milieudefensie hoopt te bereiken dat supermarkten gifvrije groenten en fruit gaan verkopen.

Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie blijkt dat groente en fruit van Albert Heijn, Super de Boer en C1000 regelmatig te veel of zelfs illegaal landbouwgif bevatten. Met de actie Groente en fruit: gif er uit! wil Milieudefensie de supermarkten op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Milieudefensie roept de supermarkten op om alleen nog schoon voedsel te verkopen. Dat kan goed. Britse supermarkten laten zien dat het wel mogelijk is om residuvrij voedsel te verkopen. Er is geen enkele reden waarom de drie grootste supermarkten van Nederland achter zouden moeten blijven.

Landbouwgif is schadelijk voor gezondheid en milieu. Supermarkten verkopen regelmatig groente en fruit met te veel of zelfs illegaal landbouwgif. Uit cijfers van de overheid blijkt dat op één van de vijf geïmporteerde producten meer gif zit dan wettelijk is toegestaan. De normen voor resten van bestrijdingsmiddelen in ons voedsel zijn er niet voor niets. Ze beschermen de gezondheid van consumenten. Vooral voor kinderen kunnen de gifresten op groente en fruit gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Tijdens 4 actiedagen worden klanten van supermarktfilialen gevraagd om de gele kaart uit te delen. Zaterdag 11 september was de eerste actiedag. Er volgen er nog drie: 18, 25 september en 2 oktober. De plaatsen en winkels waar actie wordt gevoerd, zijn te vinden op de website van de Milieudefensie.

Meer informatie: www.milieudefensie.nl

Tags: