Twee Nederlandse deelnemers Postcode Lottery Green Challenge

18 augustus 2014

Twee Nederlandse deelnemers Postcode Lottery Green Challenge

De Nederlandse start-ups Bluerise en One Nights Tent staan in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge. Bluerise ontwikkelt een technologie om energie op te wekken uit warmteverschillen in zeewater en One Nights Tent is de producent van recyclebare tenten voor festivals. Zij nemen het op tegen drie andere finalisten uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Vietnam.

De groene ondernemers presenteren hun plannen tijdens de finale in Amsterdam aan de jury onder leiding van de Britse Ellen MacArthur, ex-solo zeilster en oprichter van de Ellen MacArthur Foundation. Ook industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping nemen plaats in de jury.

De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge ontvangt 500.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het achtste jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Doel van deze internationale wedstrijd is briljante groene ideeën toegankelijk te maken voor een groot publiek. Dit jaar werden er 324 groene ondernemersplannen uit 57 verschillende landen ingestuurd. Op donderdag 11 september 2014 maakt de jury tijdens de finale in de Gashouder op de Westergasfabriek in Amsterdam bekend wie de hoofdprijs van 500.000 euro wint. Daarnaast is er een runner up prijs van 200.000 euro voor één of twee andere veelbelovende finalisten.

De finalisten zijn:

Diego Acevedo (1982, Delft, Nederland): Bluerise
Diego Acevedo is medeoprichter van Bluerise. Zijn bedrijf ontwikkelt een technologie om energie op te wekken uit warmteverschillen in zeewater. Bluerise stelt tropische eilanden en kustgebieden in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn in hun energieconsumptie en tot 90 procent te besparen op het energieverbruik van koelsystemen.

Devin Malone (1983, Amsterdam, Nederland): One Nights Tent
Jaarlijks kamperen miljoenen mensen op muziekfestivals. Maar als de muziek stopt, laat 1 op de 4 kampeerders zijn kampeerspullen achter met een heleboel afval als gevolg. Devin Malone is medeoprichter van One Nights Tent, een bedrijf dat recyclebare tenten produceert. Festivalgangers kunnen de spullen online bestellen en ter plekke ophalen op het festivalterrein. Na afloop recyclet One Nights Tent de kampeertenten.

Arthur Kay (1991, Verenigd Koninkrijk): Bio-bean ltd
Arthur Kay is oprichter van Bio-bean, een bedrijf dat twee biobrandstoffen wint uit koffiedik: biodiesel en brandbare biopellets. Deze biobrandstoffen zijn te gebruiken voor de energievoorziening van gebouwen en transportsystemen. Bio-bean speelt in op de behoefte aan de productie van schone, goedkope en lokale energie en een verantwoorde inzameling van afvalstoffen.

Pierre-Yves Cousteau (1982, Frankrijk): Turbosail
Pierre-Yves Cousteau is oprichter van TurbosailTM. Dit bedrijf ontwikkelt een verticale vleugel die op het dek van zeeschepen wordt geplaatst. Deze vleugel creëert een aerodynamische kracht die het zeeschip lift en extra vooruit stuwt. Dit levert een gemiddelde brandstofbesparing van 30 procent op.

Trang Tran (1987, Vietnam): Fargreen
Veruit de meeste rijst in de wereld wordt in Azië geproduceerd. In deze regio is verbranding de meest gangbare methode voor het afvoeren van plantenresten. Hierdoor komt elk jaar een enorme hoeveelheid broeikasgassen vrij. Trang Tran is medeoprichtster van Fargreen. Haar bedrijf werkt nauw samen met lokale rijstboeren en gebruikt het stro van rijstplanten als een voedingsbodem voor champignonkweek. Dit voorkomt de uitstoot van broeikasgassen en stelt boeren in staat hun inkomsten met 50 procent te verhogen.

Twee Nederlandse deelnemers Postcode Lottery Green Challenge