Uitslag onderzoek sterrentelling

23 november 2010

Uitslag onderzoek sterrentelling

Goede plekken om sterren te bekijken zijn de Veluwe, het oosten van Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen. In Rotterdam zijn juist heel weinig sterren te zien. Dat blijkt uit de Nacht van de Nacht Sterrentelling die tussen 10 oktober en 10 november 2010 in opdracht van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu is gehouden. Circa 800 mensen keken naar de sterrenhemel in hun eigen woonomgeving en deden mee aan het onderzoek.

Het aantal zichtbare sterren aan de hemel zegt iets over de mate van lichtvervuiling in de omgeving. Bij veel lichthinder zie je weinig sterren en bij weinig lichthinder veel. Uit het onderzoek blijkt dat in de stad veel minder sterren te zien zijn dan in het buitengebied. De oorzaak is de grote hoeveelheid kunstmatig licht, afkomstig van openbare verlichting, sierverlichting van gebouwen, kantoorverlichting en reclameverlichting.

Maar ook in het buitengebied verschilden de waarnemingen. In de buurt van kasverlichting waren duidelijk minder sterren te zien. Kasverlichting veroorzaakt een grote lichtkoepel aan de hemel waar je kilometers ver nog last van ondervindt.

De milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseerden de Nacht van de Nacht Sterrentelling om mensen te laten ontdekken hoe helder de sterrenhemel in hun eigen woonomgeving is. Aan de oproep om sterren te tellen werd enthousiast gehoor gegeven. Noord-Holland en Gelderland spanden de kroon met 143 respectievelijk 137 sterrentellingen. Bij de Sterrentelling stond het sterrenbeeld Cassiopeia centraal. Deelnemers scoorden aan de hand van verschillende sterrenkaartjes van Cassiopeia de helderheid van de sterrenhemel. Zo waren op het eerste kaartje maar weinig sterren van het sterrenbeeld te zien en op het laatste kaartje heel veel.

De milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu roepen met deze uitkomsten overheden en bedrijven op om onnodige verlichting tegen te gaan. Dit kan door minder en slimmer te verlichten. Zo kan in veel gevallen de verlichting van straatlantaarns worden gedimd of reclameverlichting vanaf middernacht gedoofd. Zo kunnen we in de toekomst overal in Nederland van een mooie sterrenhemel genieten. Daarnaast besparen we ook nog veel energie en geld.

Voor meer informatie en de resultatenkaart, kijk op: www.sterrentellen.nl.

Uitslag onderzoek sterrentelling