Unieke actie voor duurzaam vervoer in Sittard-Geleen: Fietsen voor bomen

9 augustus 2011

Unieke actie voor duurzaam vervoer in Sittard-Geleen: Fietsen voor bomen

Laat de auto eens staan en verplaats je met de fiets. Dat is goed voor jezelf én goed voor de natuur. Want voor iedere 100 kilometer op de fiets in plaats van met de auto, mag een kind een boom planten. Dat is in een notendop de actie ‘Fietsen voor bomen’ die van 11 tot 23 september in de gemeente Sittard-Geleen wordt gehouden.

Kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen zullen hun ouders, buren en familie vragen om de auto te laten staan. Op intekenlijsten kunnen ze aangeven hoeveel autokilometers er zo worden bespaard. Voor elke bespaarde kilometer krijgen de kinderen sponsorkilometers die per school bij elkaar worden opgeteld.

Voor iedere 100 sponsorkilometers mag de school tijdens boomplantdag een extra boom planten. De natuur profiteert zo dubbel: de niet gebruikte auto heeft CO2-uitstoot bespaard en de nieuwe boom gaat extra CO2 opnemen. Op 23 september, de slotdag van de actie, gaan de kinderen zelf met de fiets op pad, om zo de laatste kilometers te sparen.

Wil je meedoen? Dat kan!! Op 18 september wordt in Sittard-Geleen – net als elders in de wereld – een autovrije zondag gehouden. Dan kan iedereen zijn eigen bijdrage aan een beter milieu leveren. Je krijgt ruim op tijd thuis een poster in de bus (je vindt de poster in De Stadskrant Sittard-Geleen en De Weekkrant, ook af te drukken via www.fietsenvoorbomen.nl), die je van 11-18 september voor het raam kunt hangen. Onder de mensen die op 18 september hun auto laten staan én de poster hebben opgehangen, wordt een fiets verloot. Bovendien kun je op zondag 18 september meedoen aan een mooie fietstocht door de omgeving. Ook voor die gefietste kilometers worden bomen geplant!

De actie Fietsen voor Bomen is een initiatief van de Milieugroep Sittard-Geleen, De Fietsersbond, het IVN en het CNME, en wordt ondersteund door de gemeente Sittard-Geleen. De Sponsoren zijn: Milieufederatie Limburg, Natuurfonds Geleen, DSM, Sabic, FSI, en Freeride en Schepbalans.

Meer informatie op www.fietsenvoorbomen.nl

Unieke actie voor duurzaam vervoer in Sittard-Geleen: Fietsen voor bomen