Vijf ambassadeurs voor de Nacht van de Nacht 2015

31 juli 2015

Vijf ambassadeurs voor de Nacht van de Nacht 2015

De Natuur en Milieufederatie Limburg organiseert de Nacht van de Nacht dit jaar voor de elfde keer. Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober doven vele bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en verlichting van gebouwen. In heel Nederland worden honderden evenementen in het donker georganiseerd. Dit jaar doen voor het eerst vijf ambassadeurs mee, onder wie ontwerper Daan Roosegaarde, cabaretier Vincent Bijlo en wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Kunstenaar, ondernemer en ontwerper Daan Roosegaarde is dit jaar ambassadeur van de Nacht van de Nacht-campagne. In deze campagne van de Natuur en Milieufederaties worden bedrijven en gemeenten opgeroepen spaarzamer en creatiever met licht om te gaan. ,,De manier waarop wij nu nog met licht omgaan is vrij bruut, lomp. Dat kan veel mooier, creatiever en poëtischer. Dat spaart energie, voorkomt lichthinder en is beter voor de aarde,” aldus Daan Roosegaarde in de tv spot voor de Nacht van de Nacht-campagne. Naast Roosegaarde zijn ook cabaretier Vincent Bijlo, dichter Ingmar Heytze, sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling en oud-minister Jacqueline Cramer dit jaar ambassadeur voor de Nacht van de Nacht-campagne. Ook popgroep De Dijk doet mee en heeft haar single ‘Mag het licht uit’ aangeboden voor de campagne. Bijlo, Schilling en Roosegaarde roepen in radio- en tv-spotjes publiek, bedrijven en gemeenten op om mee te doen aan de Nacht van de Nacht. De tv-spotjes worden vanaf 1 augustus uitgezonden bij alle regionale omroepen, de radiospots zijn te horen op radio 1 en 2.

De eerste activiteiten in Limburg zijn reeds aangemeld op de website, onder meer wandelingen, kanotochten en fotoworkshops. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op: www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/

vijf ambassadeurs voor de Nacht van de Nacht 2015