Word jij de nieuwe Pluk van de Petteflet?

10 februari 2015

Word jij de nieuwe Pluk van de Petteflet?

In 2015 wordt er door Natuur en Milieufederaties samen met het bekende radioprogramma Vroege Vogels de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs uitgereikt. In april wordt de prijs uitgereikt aan de persoon of de groep die de beste bijdrage heeft geleverd aan natuur en landschap in Nederland. De winnaar ontvangt een bedrag van 3.000 euro voor de uitvoering of het verder uitrollen van de activiteit. Doe mee en meld je aan voor zaterdag 28 februari.

De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek van de in 1995 overleden schrijfster Annie M.G. Schmidt. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

In 2013 was de jury erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van de Limburgse inzendingen. Het Limburgse Zalm-migratieproject – ingediend door Thijs Belgers – is in 2013 op de derde plaats van Nederland geëindigd! Ook dit jaar roept de NMF Limburg iedereen op om mee te doen en een finaleplaats te halen.

Meedoen!

De Pluk van de Pettefelt Natuur en Milieuprijs is voor mensen die zich concreet inzetten voor natuur, milieu en landschap in Nederland. Ben jij, net als Pluk, creatief, innovatief en een tikje tegendraads en heb je een goed idee voor natuur en milieu in Limburg, meld je dan aan middels het aanmeldformulier.

Stuur vóór zaterdag 28 februari 2015 jouw idee of jullie project naar de Natuur en Milieufederatie Limburg. Uit alle inzendingen wordt door een provinciale jury een top drie samengesteld. Het idee/project dat als beste uit de bus komt, wordt ingediend bij de landelijke jury. De drie beste Limburgse inzendingen krijgen sowieso een aanmoedigingsprijs. De drie beste Limburgse ideeën ontvangen het boek Pluk van de Petteflet en een geldbedrag van 100, 75 en 50 euro (respectievelijk 1ste, 2de en 3de prijs). Vul het aanmeldformulier in en stuur dit naar:
Natuur en Milieufederatie Limburg
t.a.v. Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015
Antwoordnummer 10053
6040 XT Roermond. Postzegel is niet nodig!
Je kunt het aanmeldformulier ook per e-mail opsturen: e.wolters@nmflimburg.nl.

Landelijke finale

De landelijke jury – bestaande uit onder meer Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) en Joris Hogenboom (voorzitter Natuur en Milieufederaties) – kiest in maart 2015 uit de twaalf kandidaten (uit elke provincie één-red.) 3 tot 5 genomineerden voor de landelijke Pluk van de Petteflet Natuurprijs. De genomineerden maken, samen met de Natuur en Milieufederatie, een promotiefilmpje. Het publiek kan vervolgens via de website van Vroege Vogels stemmen op deze genomineerden. In april 2015 maakt Vroege Vogels bekend wie de landelijke winnaar is van de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015. Meer informatie vind je op de website www.plukvandepettefletprijs.nl.

Selectiecriteria voor deelname

  • De prijs is voor burgers die zich concreet inzetten voor natuur, milieu en landschap;
  • Het gaat om een bestaand project dat wil gaan uitbreiden, of een startend project waarvoor de plannen al wel concreet zijn uitgewerkt en dat in 2015 zichtbare resultaten op zal leveren;
  • Het project mag gezien het karakter van het boek Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmidt best wat tegendraads zijn;
  • Projecten die een innovatief karakter hebben scoren hoger;
  • Het initiatief kan betreffen: het betrekken van burgers/bedrijven/enz / of het aanboren van gelden of financieringsconstructies of borging van beheer op de langere termijn of creatieve oplossingen t.a.v. regelgeving;
  • Zowel kleinschalige projecten, met relatief lage kosten, als grootschalige projecten komen in aanmerking;
  • Het gewonnen geldbedrag moet ingezet worden voor de uitvoering van het project.

Aanmeldformulier Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015

Selectiecriteria Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015

Word jij de nieuwe Pluk van de Petteflet?