Hoe kun jij invloed uitoefenen op het waterbeleid in jouw gemeente, provincie en waterschap?

Hoe kun jij invloed uitoefenen op het waterbeleid in jouw gemeente, provincie en waterschap?

Vanuit Natuurkracht krijgt Ruben Vleeschouwers regelmatig vragen over wie verantwoordelijk is voor verschillende watergerelateerde kwesties in de Provincie Limburg en hoe je hierover geïnformeerd kan blijven.

In deze blog geeft Ruben je graag meer inzicht in hoe jij invloed kunt uitoefenen op het beleid in jouw gemeente, provincie en bij het waterschap.

Lees snel verder voor praktische tips, zoals welke vragen je kunt stellen tijdens inspraakavonden van de gemeente.

Door Ruben Vleeschouwers

Regelmatig krijgt het team van Natuurkracht vragen over wie verantwoordelijk is voor verschillende watergerelateerde kwesties in de Provincie Limburg en hoe je hierover geïnformeerd kan blijven. In deze blog geven we je graag meer inzicht in hoe jij invloed kunt uitoefenen op het beleid in jouw gemeente, provincie en bij het waterschap.

Lees snel verder voor praktische tips, zoals welke vragen je kunt stellen tijdens inspraakavonden van de gemeente.

Provincie Limburg: Waterbeheer en Veiligheid voor de Toekomst

De provincie is verantwoordelijk voor het maken van plannen over water, dat noemen we het waterprogramma 2022-2027. Je kunt dit plan vinden op de website van de provincie.
Op die website kun je ook een handige kaart bekijken met belangrijke informatie over water.

Na de overstromingen in de zomer van 2021 heeft de Provincie het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg gestart. Dit programma is bedoeld om gebieden die vaak overstromen beter te beschermen. Zij hebben daarvoor 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wil je hier meer weten? Kijk dan hier >

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief via de website van de Provincie via deze link.

Waterschap Limburg: Duurzaam watermanagement

Het waterschap voert het waterbeleid van de provincie uit en maakt eigen plannen om dit beleid toe te passen. Ze zijn verantwoordelijk voor lokale waterwegen zoals de Geul en Gulp.

Als je vragen hebt over de Maas, moet je contact opnemen met Rijkswaterstaat, zij hebben daar de zeggenschap over.

Het waterschap ontwikkelt zelf ook beleid om het provinciale beleid uit te voeren. Ze gaan aan de slag in verschillende gebieden met programma’s zoals ‘water in balans’, dat zich richt op het aanpakken van wateroverlast door klimaatverandering.

Wil je meedenken over de ontwikkelingen in dit programma? Dat kan! Bekijk op de website of er bij jou in de buurt projecten gepland staan, maak een account aan en laat je stem horen. Voor elk project heeft het waterschap ook een participatieplan opgesteld. Meer informatie vind je hier >

Vergeet je ook niet in te schrijven voor de nieuwsbrief van het waterschap zodat je als eerste op de hoogte bent.

De rol van jouw Gemeente bij de omgang met wateroverlast

De gemeenten zorgen voor het grondwater in steden en het afvoeren van afvalwater via het riool. Als je problemen ziet met overstorten, kun je het beste contact opnemen met de gemeente. Zij zijn je eerste aanspreekpunt hiervoor.

Wat is een overstort?
Een overstort is eigenlijk een soort nooduitgang voor het riool. Stel je voor dat er heel veel regen valt en het riool daardoor te vol raakt met water. Dan zou het kunnen overlopen en problemen veroorzaken, zoals water op straat. Om dat te voorkomen, hebben rioolsystemen een soort klep, de overstort genaamd. Als het waterpeil te hoog wordt, opent deze klep zich en laat het overtollige water ontsnappen naar bijvoorbeeld een sloot of rivier. Zo blijft het waterpeil in het riool onder controle en worden problemen voorkomen.

Wat kun je vragen op participatiebijeenkomsten of aan ambtenaren binnen jouw gemeente?

Om je goed voor te bereiden is het handig om eerst meer te weten te komen over natuurlijke manieren om wateroverlast tegen te gaan. Dat kun je gemakkelijk doen door de gratis online training van Natuurkracht te volgen. Op  https://natuurkracht.org/ontdek vind je ook een overzicht van Natuurlijke oplossingen.

Als je nog dieper in het onderwerp wilt duiken, kun je ook het onderzoeksrapport van Natuurkracht lezen. Als je deze wil meenemen naar een bijeenkomst of meegeven aan een ambtenaar,  kun je ook een gedrukt exemplaar aanvragen via ambassadeurs@natuurkracht.org

Om je te helpen bij het stellen van juiste vragen, heb ik ook een aantal voorbeeldvragen voor je opgesteld:

  • Hebben jullie bij het ontwikkelen van de plannen gekeken naar hoe het landschap eromheen eruitziet en wat het bijzonder maakt? En gebruiken jullie deze informatie bij het maken van de plannen?
  • Weten jullie waar al het extra water vandaan komt als het overstroomt? Komt het vooral uit de rivier zelf of juist van de velden en de wegen eromheen?
  • Hebben jullie gesproken met de eigenaren van de omliggende grond gesproken om te zien of zij maatregelen willen nemen om overstroming te voorkomen? En als dat zo is, zijn dat dan natuurlijke oplossingen? Wat was hun reactie?
  • Hebben jullie gekeken naar Natuurlijke oplossingen tegen wateroverlast, zoals het aanleggen van kleine natuurlijke elementen zoals graften, het aanleggen van heggen?
  • Welke groepen of organisaties zijn er betrokken geweest bij het maken van de plannen? Zijn er ook organisaties die specifiek opkomen voor natuur zoals Natuurmonumenten, Limburg Landschap, Ark en NMF Limburg?
  • Kennen jullie het project Natuurkracht en het rapport dat ze hebben geschreven? Hebben jullie hun rapport gebruikt bij het maken van de plannen en het berekenen van jullie ontwerp?
  • Hebben jullie rekening gehouden met het feit dat het water niet alleen moet worden afgevoerd als het water al benedenstrooms is, maar ook moet worden vastgehouden en geabsorbeerd als het nog bovenstrooms is?
  • Is het programma Waterveiligheid en Ruimte van de Provincie betrokken bij de plannen? Moeten zij de plannen goedkeuren?

Na een eerste bijeenkomst is het handig voor jezelf om even te inventariseren hoe elke aanwezige partij betrokken is en wat hun visie is.

Benader ook zeker vertegenwoordigers van organisaties waar je het mee eens bent. Dit kunnen partijen als de terrein beherende organisaties of andere lokale bewoners zijn. Spreek met hen een keer af en overleg of jullie gezamenlijk een visie delen en kunnen uitdragen. Samen sta je sterker en zal je sneller gehoord worden.

Het kan er ook voor zorgen dat je tijdens een tijdrovend traject je energie kan delen en elkaar in vertegenwoordiging afwisselt. Maak zeker ook gebruik van elkaars kennis. Waar één iemand zeer veel inhoudelijke kennis kan hebben, kan de andere net de nodige connecties hebben om het gezamenlijke doel te bereiken.

Tot slot

Heb je naar het lezen van deze blog nog meer vragen of wil je iets voorleggen aan het team van Natuurkracht? Schrijf je dan in voor ons spreekuur via https://natuurkracht.org/activiteiten

Wil je ons op de hoogte houden van ontwikkelingen of inspraakavonden in jouw gemeente? Of wil je meer hulp bij het stellen van de juiste vragen?  Dan kun je ook direct contact met mij opnemen via r.vleeschouwers@nmflimburg.nl

Samen werken we aan een waterbestendige toekomst!

 

Meer weten? Neem contact op met:

Profiel Ruben Vleeschouwers

Ruben Vleeschouwers

Adviseur Water & Milieu

Bereikbaar: Ma t/m do