Word jij de nieuwe Pluk?

4 februari 2013

Word jij de nieuwe Pluk?

Doe mee aan de Pluk van de Petteflet Natuurprijs

De Natuur en Milieufederaties lanceren samen met het bekende radioprogramma Vroege Vogels een natuur- en landschapsprijs – de Pluk van de Petteflet Natuurprijs – voor mensen die zich concreet inzetten voor natuur en landschap in Nederland. Doe jij ook mee?

Samen met Vroege Vogels wordt in het voorjaar van 2013 de Pluk van de Petteflet Natuurprijs uitgereikt aan de persoon of de groep die de beste bijdrage heeft geleverd aan natuur en landschap in Nederland. Aan deze prijs is tevens een bedrag voor de uitvoering of het verder uitrollen van de activiteit verbonden van 3.000 euro. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

Tijdens het 40-jarig jubileum van de Gelderse Natuur en Milieufederatie op 2 december vorig jaar is met succes de eerste Pluk van de Petteflet Natuurprijs toegekend aan Jochem Kuhnen voor zijn inspanningen voor het verbeteren van de nestgelegenheid voor stadsvogels (gierzwaluwen, huismussen, etcetera). Hij kwam met concrete voorstellen en vroeg aandacht voor de vogels bij nieuwbouw- en verbouwingsprojecten van projectontwikkelaars, architecten, aannemers en gemeenten. Dit heeft in Nijmegen al geleid tot concrete resultaten. Voordeel is dat het hierbij niet gaat om grote sommen geld, noch om moeilijk inpasbare zaken, maar om eenvoudige maatregelen met verwaarloosbare meerkosten. Jochem Kuhnen was de winnaar van 3 genomineerden; hij kreeg de meeste publiekstemmen. De jeugd- en aanmoedigingsprijs ging naar Dante van Gemert voor zijn succesvolle inspanningen om een natuurspeelterrein te krijgen.

Wil je dit jaar ook meedingen naar de Pluk van de Petteflet Natuurprijs? Stuur dan vóór 15 februari 2013 jouw idee of jullie project naar de Milieufederatie Limburg. Uit alle inzendingen wordt door een provinciale jury een top drie samengesteld. Het idee/project dat als beste uit de bus komt, wordt ingediend bij de landelijke jury. De drie beste Limburgse inzendingen krijgen sowieso een aanmoedigingsprijs waaronder het boek Pluk van de Petteflet. De winnaar krijgt bovendien een geldprijs van 100 euro, de tweede plaats is goed voor 75 euro en de derde plek levert 50 euro op.

Download het aanmeldformulier en stuur je idee per post naar:
Stichting Milieufederatie Limburg
t.a.v. Ester Wolters
Godsweerderstraat 26041 GH Roermond

Je idee per e-mail insturen kan ook: e.wolters@milieufederatielimburg.nl. De landelijke jury – bestaande uit onder meer Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) en Joris Hogenboom (voorzitter Natuur en Milieufederaties) – kiest in maart 2013 uit twaalf kandidaten (uit elke provincie één-red.) 3 tot 5 genomineerden voor de landelijke Pluk van de Petteflet Natuurprijs. Het publiek kan vervolgens via de website van Vroege Vogels stemmen op deze genomineerden. In april 2013 maakt Vroege Vogels bekend wie de Pluk van de Petteflet Natuurprijs gewonnen heeft en wordt de prijs plus de bijbehorende 3.000 euro uitgereikt.

Aanmeldformulier Pluk van de Petteflet Natuurprijs

Selectiecriteria Pluk van de Petteflet Natuurprijs

v