Energieboswachters op excursie in onze provincie

31 oktober 2023

Energieboswachters op excursie in onze provincie

Op 26 oktober 2023 ging Natuur en Milieufederatie Limburg samen met zo’n 25 Energieboswachters – uit Limburg, maar ook uit andere provincies – op pad naar verschillende energieprojecten. Hieronder een kort verslag van ons bezoek aan Zonnepark Abdissenbosch, de Coöperwiek in Weert, het voedselbos Heibloem en patrijzenproject in Ospeldijk.

Zonnepark Abdissenbosch

In de ochtend bezochten we Zonnepark Abdissenbosch in Landgraaf. Hier vertelden Sven Jacobs (directeur van Bodemzorg Limburg) en Paul Arends (lid van meedenkgroep Abdissenbosch) hoe de voormalige vuilstortplaats is omgetoverd tot een landschap met ruimte voor natuur en wandelen in combinatie met een groot zonnepark. De 30.000 zonnepanelen wekken jaarlijks ca. 12 miljoen kWh groene stroom op (vergelijkbaar met een jaarlijks verbruik van 3000 huishoudens). Vanaf een hoog uitkijkpunt konden we genieten van een prachtig uitzicht, terwijl Paul vertelde dat hij recent nog een Smelleken heeft waargenomen (een klein valkje). Niet alleen deze soort, maar ook veel meer soorten hebben een plek weten te vinden in de natuurrijke omgeving die is ontstaan bij Abdissenbosch. 

Na het bezoek in Landgraaf verplaatste de groep zich in carpoolformatie naar Noord-Limburg, waar we langs gingen bij verschillende projecten van Zuidenwind. Zo bezochten we de Coöperwiek in Neer: de eerste coöperatieve windmolen van Limburg. En een inspirerend voorbeeld van lokaal eigendom, ook wat de NMF Limburg betreft een voorwaarde voor het draagvlak van de energietransitie. De coöperatieve kant van de ontwikkeling, en ook de relatie met de directe buren – er kwam niet één bezwaar! – werden toegelicht door Andres Bauer. Lei Veugeler ging kort in op mogelijke bezwaren tegen windenergie. Onder zijn begeleiding namen we een kijkje in de windmolen en kregen we uitleg over de technische aspecten. 

Burgerwindmolen de Coöperwiek in Neer

Na dit bezoek gingen we langs bij het voedselbos in Heibloem, en sloten we onze excursie af bij het Patrijzenproject in Ospeldijk. Met het steeds grootschaliger agrarisch landschap, zonder overhoekjes, kaal in de winter en met bijna geen achterblijvende oogstresten, is de patrijs zeldzaam geworden. Ecoloog Willem Maris vertelde ons hoe met relatief eenvoudige maatregelen veel soorten weer schuilplaatsen en voedsel vinden, waaronder de patrijs. Ook vertelde hij dat er op deze locatie vrijwel geen aanvaringsslachtoffers worden gevonden. Veel van de aanwezige soorten vliegen laag bij de grond, zodat ze niet bij de wieken in de buurt komen. Dat geldt zeker voor de patrijs. Goed voorbeeld voor toekomstige windprojecten! 

Al met al een boeiende excursie, waarbij veel nieuwe contacten zijn gelegd. We kijken dan ook terug op een waardevolle dag gevuld met kennis en uitwisseling; dank voor jullie bijdrage! 

 

Meer info? Neem contact op met Willeke

Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do