

Zoeken
19 december 2022
Expert sessie ‘Kleine waterkringloop’:
Op 7 december 2022 organiseerde de NMF Limburg samen met Stichting Limburgse Voedselbosbrigade, RVO, Waterschap Limburg en provincie Limburg een expert sessie ‘Kleine waterkringloop’. Een breed panel van deskundigen van het KNMI, KWR Water, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Waterschap Limburg, provincie Limburg, Wetsus en Moisture Matters sloot aan om dit onderwerp samen te verkennen.
Aanleiding voor de verkenning is de zorg over de druk op ons landschap. Over een eeuwenlange periode is ons landschap door functieverandering ingrijpend veranderd met meer verharding en (hoog)bouw en minder bos en heide. We hebben water en bodem naar onze hand gezet, door bijvoorbeeld het aanleggen van dijken en sloten, en maakten grote stukken land geschikt voor akkerbouw en veeteelt. We hebben het waterbeheer ingericht op het zo snel mogelijk afvoeren van water voor optimaal mogelijk landgebruik. Tegelijkertijd is de omgeving Susteren (en Roermond) één van de gebieden in Nederland met de minste neerslag. Door veel, vaak concurrerende, belangen die allemaal strijden om een stukje van de beschikbare ruimte krijgen we de komende jaren te maken met urgente opgaven. Bijvoorbeeld op het gebied van waterveiligheid, natuur, energie, wonen en klimaat(adaptatie). Gelukkig groeit het besef dat er meer sturing op nodig is en onderkenning van de effecten van keuzes op het toekomstige watersysteem, met langere en frequente periodes van droogte afgewisseld met piekbuien en wateroverlast.
Onderzoek laat al zien dat verandering van landgebruik op grote schaal (macro of continentaal) leidt tot veranderingen in neerslagpatronen (de grote waterkringloop). Ook op microschaal weten we dat verharding leidt tot hittestress en een lagere luchtvochtigheid. De vraag van deze dag was dan ook wat bestaand onderzoek en metingen zeggen over de invloed van (verandering van) landgebruik op de schaal van Nederland of Limburg op neerslag binnen de lokale of kleine waterkringloop. Wat is al bekend en welke kennisleemtes zijn er?
Voor wie nog niet bekend is met de waterkringloop, hierbij twee filmpjes. De eerste The Full Water Cycle laat zien hoe binnen een gezond ecosysteem het water wordt gerecycled. Het tweede filmpje The Watershed Death Spiral laat middels een redelijk dystopisch beeld zien wat de gevolgen zijn van een sterk verstoord watersysteem door bebouwing, ontbossing en grondwateruitputting.
De consensus van dag was dat het een zeer relevant onderwerp is dat tot op heden nog onderbelicht is gebleven. De data en modellen die nodig zijn om dit vraagstuk aan te pakken komen steeds meer beschikbaar dus het momentum is er wel. Ook kwam er veel nuttige feedback.
Een aantal mogelijke vervolgstappen dat nu onderzocht wordt is of met de experts samen een ‘fact finding’ literatuuronderzoek uitgevoerd kan worden, net als een data-analyse van regionale temperatuur, luchtvochtigheid en neerslagpatronen. Wordt vervolgd.
Kernvraag: Deelvragen: |