De Training Energieboswachter 2024 is gestart!

11 april 2024

De Training Energieboswachter 2024 is gestart!

Gisterenavond, op 10 april, ging de vierde editie van de Training Energieboswachter van start. Zo’n honderd enthousiaste deelnemers door heel Nederland worden de komende drie maanden opgeleid tot burgerexperts, die als adviseur kunnen optreden bij het ontwikkelen van wind- en zonneparken waarbij de natuur juist versterkt wordt. Oftewel: Energieboswachters.

Startbijeenkomst training energieboswachters in Limburg
Wat een bruisende aftrap hadden we bij de startbijeenkomst voor de training energieboswachters. Het was inspirerend om te zien hoe deze diverse groep van 12 personen, met hun verschillende achtergronden, ervaringen en verspreid over onze hele provincie, elkaar al snel vonden in hun gedeelde passie voor de natuur, het milieu, en de energietransitie.

Wat ook opvallend was is dat tijdens de bijeenkomst de energieboswachters in spe stonden te popelen om aan de slag te gaan met de praktijkopdracht en al snel werden afspraken onderling gemaakt voor toekomstige bijeenkomsten. Een presentatie gegeven door collega’s Willeke en Grietje over de inhoud en de opzet van de trainingen gaf een helder beeld van wat de energieboswachters te wachten staat de komende twee maanden.

Hoogtepunt van de avond was toch wel de kennismakingspitch, waarbij de energieboswachters in tweetallen vijf minuten kregen om zichzelf voor te stellen aan elkaar, en vervolgens hun partner te introduceren aan de groep. Deze activiteit brak het ijs en zorgde voor een snelle band tussen de deelnemers.

De startbijeenkomst voor energieboswachters legde een solide basis voor ons gezamenlijke avontuur: een duurzame toekomst waarbij de energietransitie ook als kans benut kan worden om de natuur een handje te helpen.

Succesvolle verbinders

Dankzij dit concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, zijn in de voorgaande jaren al 220 Energieboswachters opgeleid. Over drie maanden is Nederland dus zo’n 320 Energieboswachters rijk, waarna in het najaar nog een lichting experts volgt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld betrokken buurtbewoners, of leden van lokale vrijwilligersgroepen. Zij worden door experts uitgerust met de kennis en kunde die nodig zijn om (concept)plannen voor wind en zon te beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen waar mogelijk te kunnen verbeteren. Zo kan de energietransitie in volle vaart worden voortgezet, terwijl ondertussen de natuur er niet onder leidt maar er juist op vooruitgaat. Dat is winst voor onze klimaatdoelen én voor de biodiversiteit in Nederland.

Sterk netwerk van natuur- en energie-experts

Het netwerk van Energieboswachters breidt zich dus steeds verder uit. Energieboswachters die de training al eerder met succes hebben afgerond, zetten zich bijvoorbeeld in om plannen voor wind- en zonneparken te beoordelen en advies te geven m.b.t. de effecten voor natuur en biodiversiteit. Met hun inhoudelijke kennis zijn zij in staat om risico’s en kansen van het project te signaleren en als verbindende factor te fungeren tussen gemeenten, projectontwikkelaars en omwonenden.

Meer over de Training Energieboswachter

Tags:

Meer weten over de Energieboswachters?

Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do

06-19400891 E-mail LinkedIn
Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Ruimtelijke ordening, natuur en landschap

Bereikbaar: Ma t/m do

06-41854271 E-mail LinkedIn