Voorwoord nieuwsbrief april 2024

Voorwoord

Terwijl ik mijn laptop open klap om te schrijven over mijn eerste twee weken bij de Natuur- en Milieufederatie landt er een meikever op mijn laptop. Na drie tot vier jaar onder de grond, ontpopt de engerling zich tot een meikever in april. Zijn hoogtepunt beleeft hij in mei en in juni eindigt zijn korte bovengrondse leventje. Vroeger werd de meikever gevreesd omdat veel kevertjes in korte tijd veel schade aan konden richten. Nu grootschalig gebruik van insecticiden gemeengoed is, komen ze helaas een stuk minder voor, deze voorbode van de lente.

meikever nieuwsbrief aprilMet een glimlach dacht ik terug aan ons teamoverleg, waarin Noa vertelde over een zeldzame kever die was ontdekt in Zuid Limburg. Ik vond het zo mooi om te zien  hoe onze adviseur Ruimtelijke ordening, natuur en landschap zo enthousiast werd van een kevertje, en het hele team met haar. Noa zet zich niet alleen in voor ons unieke Limburgse landschap maar ook voor al onze unieke Limburgse soorten, groot en klein.  Je begrijpt dat ik me helemaal thuis voel bij dit team.

De Natuur- en Milieufederatie Limburg werd de afgelopen maanden geleid door Andrea, onze adviseur Landbouw en Milieu. De portefeuille Landbouw en Milieu is in deze roerige tijd al een zware klus op zich, maar gesteund door ons team en met name door Stephanie heeft Andrea beide taken naast elkaar vervuld. Een enorme prestatie.

Ik wil dan ook mijn grote waardering uitspreken voor Andrea die ervoor heeft gezorgd dat het team van NMF Limburg op volle kracht door kon gaan met haar belangrijke werk. Je leest meer over haar input voor het LPLG en een interview met Boer en Buur voor natuur in deze nieuwsbrief.

Als je natuur, milieu en landschap wil beschermen tegen ontwikkelingen van buitenaf  vergt dat behoorlijk wat juridische kennis, daarom onderzocht Grietje een samenwerking met Advocaat van de Aarde. Advocaat van de Aarde steunt organisaties en burgerinitiatieven die middels de kracht van de wet opkomen voor het belang van de aarde en doet dit middels een platform wat financiële middelen, expertise en kennis uitwisselt.

Wij zijn altijd op zoek naar nog meer (juridische) slagkracht om ons belangrijke werk handen en voeten te geven. Tips zijn daarin altijd welkom! Onderdeel hiervan is ook onze brede en inhoudelijke samenwerking met betrokken natuurliefhebbers in het veld. Mede daarom leidt Grietje, samen met Willeke, onze adviseur Energie en Circulariteit, een nieuwe lichting Energieboswachters op.

Ruben, onze adviseur Water en Milieu vertelde me afgelopen week over het project Natuurkracht. Een internationaal samenwerkingsproject dat werd opgezet na de watersnoodramp in 2021, alweer bijna 3 jaar geleden. Mens en natuur ondervinden daarvan nog steeds de rampzalige gevolgen. De centrale vraag in het project is: `Wat zou de natuur doen bij wateroverlast? Natuurkracht kijkt daarbij naar natuurlijke oplossingen voor waterveiligheid en wil uitkomen bij een win-win situatie waar natuur en bescherming tegen wateroverlast hand in hand gaan. Onlangs ontwikkelde Natuurkracht ook een gratis online training over hoe jij Natuurlijke oplossingen kunt inzetten tegen wateroverlast.

Noteer alvast de nationale bijentelling in jouw agenda, van 15-24 april. Het gaat helaas nog steeds niet beter met de bij en om de achteruitgang van de bestuivers goed in beeld te brengen is jouw hulp nodig. Geen bijen, geen voedsel!

Op 21 mei is het Natura2000 dag en blikt de Open Universiteit terug op 45 jaar Europese natuurbescherming met een gratis webinar.

De inspanningen van ons team en onze onvermoeibare achterban worden met jou gedeeld dankzij de inzet van ons team communicatie en participatie, Sandra en Len.  Len nam recent afscheid van NMF, en zal zeer worden gemist, maar gelukkig blijft hij  zich inzetten voor een mooier en groener Limburg.

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om opnieuw verliefd te worden op de wereld om je heen. De voorjaarskriebels zetten deze groene strijder weer aan tot actie, en ik hoop dat dat voor jou, lezer, ook geldt. Doe luidkeels de goede dingen en zorg voor de kwetsbare maar weerbare, prachtige natuur van Limburg!

Pascale Plusquin

Directeur

Je las zojuist het voorwoord dat hoort bij de nieuwsbrief van april 2024.

Bekijk nieuwsbrief

 

Neem contact met ons op

Profiel Andrea Bakker

Andrea Bakker

Adviseur Landbouw & Milieu / Adjunct directeur

Bereikbaar: Ma t/m do

06-82097543 E-mail LinkedIn
Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Ruimtelijke ordening, natuur en landschap

Bereikbaar: Ma t/m do

06-41854271 E-mail LinkedIn
Profiel Noa van Mulken

Noa van Mulken

Ruimtelijke ordening, natuur en landschap

Bereikbaar: Ma t/m do

06-19247849 E-mail LinkedIn
Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do

06-19400891 E-mail LinkedIn
Profiel Sandra van der Meer

Sandra van der Meer

Adviseur Communicatie & Participatie

Bereikbaar: Ma, di en do

06-19597308 E-mail LinkedIn